Klokkenluider Snowden vraagt Ecuador om asiel

Print
Klokkenluider Snowden vraagt Ecuador om asiel

Klokkenluider Snowden vraagt Ecuador om asiel

Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism, heeft asiel aangevraagd bij Ecuador. Dat maakte de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino Aroca bekend op Twitter. Snowden zou zondag zijn aangekomen in Moskou met een vlucht uit Hongkong.

Volgens Russische media zou Snowden asiel willen aanvragen in Venezuela. Ook deden IJsland en Noorwegen de ronde als mogelijke bestemmingen van de klokkenluider.

Volgens het Russische persagentschap Interfax, op gezag van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, verblijft Snowden momenteel in de transitzone van de luchthaven, om daarna naar Cuba verder te reizen. Volgens sommige mediaberichten ontmoette Snowden de Ecuadoriaanse ambassadeur. Vanuit Hongkong had Snowden, die als IT-consulent voor de Amerikaanse NSA werkte, massale internetspionage van de Verenigde Staten onthuld. Documenten die hij aan de krant The Guardian gaf, brachten onder meer ook een Brits spionageprogramma van internet- en telefoonverkeer aan het licht. De autoriteiten van Hongkong hadden de dertigjarige voormalige medewerker van de NSA ondanks diplomatieke druk en een arrestatiebevel van de Verenigde Staten het land uit laten reizen.

Ecuador gaf eerder WikiLeaks-stichter Julian Assange asiel. Hij verblijft intussen al een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen.

Belga

Archieffoto