Denise Bauer nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België

Denise Bauer volgt Howard Gutman op als ambassadeur voor de Verenigde Staten in ons land. Dat meldt het Witte Huis in een mededeling die de Amerikaanse ambassade vrijdagavond verspreidde. Bauer is geen beroepsdiplomate. Volgens de Amerikaanse zender CNN is ze een fondsenwerver van beide presidentiële kiescampagnes van Barack Obama.

mceulemans

Howard Gutmans mandaat loopt op 23 juli af. Opvolgster Bauer werd samen met nieuwe ambassadeurs voor onder meer Australië, Griekenland, Chili, Libanon, Ivoorkust en Peru genomineerd. Volgens CNN zamelde ze meer dan 500.000 dollar in voor de herverkiezingscampagne van Obama in 2012.

Politiek & media

In de campagne van 2008 zamelde ze 200.000 tot 500.000 dollar in. Bij die twee verkiezingen zetelde ze in het nationaal financieel comité voor de kiescampagne. Van 2008 tot 2012 was ze ook lid van het nationaal comité van de Democraten.

Midden de jaren 80, begin de jaren 90 van vorige eeuw had Bauer een carrière in de media, voornamelijk in Los Angeles. Ze startte haar televisiecarrière als producer en redacteur bij KCBS-TV News. Later volgde onder meer het Noord-Amerikaanse bureau voor de Australische zender Nine Networks en was ze even woordvoerster voor het Rode Kruis in San Francisco.

Opvolgster Gutman

Nu Gutmans mandaat het einde nadert, kwam de huidige ambassadeur vorige week in opspraak in de Amerikaanse media. Hij werd beschuldigd van prostituees te hebben opgezocht, onder wie minderjarigen, in het Brusselse Warandepark nabij de ambassade. In een reactie zei de diplomaat "op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten" ondernomen te hebben.

De nieuwe ambassadeur voor Libanon is David Hale, de huidige speciale gezant voor het Midden-Oosten van president Obama.

Belga Foto: Belga

Meer over Howard Gutman