Di Rupo en Letta kloppen op tafel over Europese bankenunie

Print
Di Rupo en Letta kloppen op tafel over Europese bankenunie

Di Rupo en Letta kloppen op tafel over Europese bankenunie

België en Italië dulden geen getalm bij de verdere uitbouw van de Europese bankenunie. Die waarschuwing hebben premier Elio Di Rupo en zijn ambtgenoot Enrico Letta verstuurd in de aanloop naar de bijeenkomst van de Europese leiders volgende week in Brussel. Di Rupo en Letta eisten donderdag na een gesprek in Rome ook financiële maatregelen om de jeugdwerkloosheid op het continent te bestrijden.

Het voorbije jaar hebben de Europese leiders afspraken gemaakt over de uitbouw van een Europees systeem dat moet garanderen dat de belastingbetaler niet langer geld moet ophoesten om kapseizende banken overeind te houden. Di Rupo en Letta toonden zich donderdag ongerust over de trage vooruitgang die de voorbije maanden is geboekt. Vooral in Duitsland lijkt men in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september gas terug te nemen.

Letta hamerde erop dat de bankenunie onverkort moet uitgevoerd worden. "Wij aanvaarden geen stap achteruit", luidde het bij de Italiaanse premier. Ook Di Rupo zette zich schrap. "We hebben soms het gevoel dat men niet tot het uiterste wil gaan. We vragen niets anders dan de uitvoering van wat reeds beslist is", zei de eerste minister, die het belang van de bankenunie voor de stabilisering van de Europese economie in de verf zette.

Belga

Foto PN

Afgebeeld: de Belgische premier Di Rupo (links) en Italiaanse premier Letta (rechts)