Oudste versierde steen in Vlaanderen op Topstukkenlijst

Print
Oudste versierde steen in Vlaanderen op Topstukkenlijst

Oudste versierde steen in Vlaanderen op Topstukkenlijst

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft zes nieuwe voorwerpen definitief op de Topstukkenlijst laten opnemen. Een van de voorwerpen is de 13.000 jaar oude gegraveerde rolsteen die gevonden werd op de prehistorische site van Lommel Maatheide. Volgens experts gaat om het oudste door de mens versierde voorwerp in Vlaanderen.

Het Topstukkendecreet regelt de bescherming van cultuurgoederen die vanwege hun uitzonderlijke archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap bewaard moeten blijven. Cultuurgoederen op de Topstukkenlijst worden als zeldzaam en onmisbaar voor de Vlaamse Gemeenschap beschouwd.

Onder de zes nieuwe voorwerpen die minister Schauvliege heeft laten opnemen in de Topstukkenlijst is onder meer ook de in ivoor uitgesneden kop van een kromstaf uit Ename (11de eeuw) en een afdekplaat uit Doornikse kalksteen van voor 1378 met een afbeelding van een kraanvogel uit de Sint-Pietersabdij van Gent.

Maar het meest opmerkelijke stuk is wellicht de 13.000 jaar oude rolsteen met gravures. Het zou gaan om de oudste steen in Vlaanderen die door de mens is versierd. De steen is amper 73 mm lang, 18 mm breed en 12 mm dik, en volgens experts "de enige getuige van het abstracte en misschien zelfs mathematische denken van de prehistorische mens". De gegraveerde steen, die geen functioneel of economisch gebruik wordt toegeschreven, is in privébezit.

Belga

Foto Belga

Afgebeeld: Minister van Cultuur Joke Schauvliege