Spanje opent strafonderzoek naar privacybeleid Google

Print
Spanje opent strafonderzoek naar privacybeleid Google

Spanje opent strafonderzoek naar privacybeleid Google

Spanje heeft donderdag aangekondigd dat het een strafonderzoek opent tegen het Amerikaanse internetbedrijf Google. Het Spaanse gerecht wil zo achterhalen of het nieuwe privacybeleid van Google in overeenstemming is met de Spaanse privacywetgeving.

Eerder op donderdag had Frankrijk Google al laten weten dat het drie maanden krijgt om de wettelijke verplichtingen na te komen, op straffe van een boete. Google ontkent de beschuldigingen. Het Spaanse Agentschap voor de Bescherming van Gegevens (AEPD) kondigde donderdag aan dat het "aanwijzingen heeft voor zes privacyinbreuken, waarvan vijf ernstige".

Onduidelijkheid

Die inbreuken kunnen leiden tot boetes van 40.000 tot 300.000 euro. Het AEPD verwees in een persbericht onder meer naar "de afwezigheid van duidelijke informatie over het gebruik van de informatie die ze van gebruikers winnen".

Het nieuwe privacybeleid van Google werd in maart vorig jaar ingevoerd, en verving de verschillende regels die er tot dan toe bestonden voor de verschillende Google-diensten, zoals Gmail, Youtube en Google+. Critici zeggen dat Google zo een overkoepelend profiel van een gebruiker kan opstellen, zonder dat die gebruiker daarvoor zijn toestemming moet geven.

"Europees recht gerespecteerd"

Het onderzoek dat donderdag geopend is, "is een onderdeel van een kader van acties die gecoördineerd worden met de Duitse, Franse, Nederlandse, Italiaanse en Britse privacybeschermingsautoriteiten". In een reactie laat Google weten dat hun privacybescherming "het Europees recht respecteert en het ons mogelijk maakt eenvoudiger en effectievere diensten te ontwikkelen".

Belga
Archieffoto