Turtelboom: "Niet zeker of PRISM achter datawinning zit"

Print
Turtelboom: "Niet zeker of PRISM achter datawinning zit"

Turtelboom: Niet zeker of PRISM achter datawinning zit

Van de informatie die de Belgische inlichtingendiensten krijgen van hun Amerikaanse collega's, is niet te zeggen of die werd verkregen via het omstreden spionageprogramma Prism. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) donderdag in de Kamer verklaard. Het bericht dat in ons land een aanslag kon worden verijdeld dankzij Prism, kon ze dan ook niet bevestigen.

Op een vraag van Georges Dallemagne (cdH) preciseerde de minister tijdens het vragenuurtje dat de Belgische Staatsveiligheid zelden rechtstreeks in contact staat met het Amerikaanse National Security Agency, dat via het programma al jaren toegang heeft tot telefoon- en internetgegevens. De contacten verlopen doorgaans met de CIA en de FBI. Bovendien zijn de inlichtingendiensten niet geneigd te zeggen hoe ze aan hun informatie komen. Dat belet ons de precieze afkomst te weten te komen.

Doel heiligt de middelen niet

Turtelboom zei voorts de opmerkingen van Europees commissaris Viviane Reding te delen. Die had eerder in een vlammende brief aan de VS-minster van Justitie tekst en uitleg gevraagd over Prism. "Het concept nationale veiligheid betekent niet dat alle middelen toegelaten zijn. De staten hebben geen onbeperkt recht op geheim toezicht. In Europa kan iedereen, ongeacht zijn nationaliteit, naar de rechter stappen wanneer hij vindt dat zijn recht op privéleven of op de bescherming van gegevens werd geschonden, zelfs in gevallen waarin de nationale veiligheid speelde".

Belga

Foto Belga

Afgebeeld: Minister Turtelboom