Vanhengel: "350.000 pendelaars naar Brussel zijn grootste transfer"

Print
Vanhengel: "350.000 pendelaars naar Brussel zijn grootste transfer"

Vanhengel: 350.000 pendelaars naar Brussel zijn grootste transfer

"De grootste transfer is die van de 350.000 pendelaars die hun loon verdienen in Brussel en hun personenbelasting betalen in Vlaanderen of Wallonië. Dat is goed voor een transfer van 3 miljard euro naar Vlaanderen en Wallonië". Dat zegt Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) in reactie op de N-VA-studie over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel.

Volgens N-VA is het bedrag van de geldstromen die van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel lopen sinds 2008 opglopen tot bijna 8 miljard euro, waarvan 1,2 miljard naar Brussel en 6,7 miljard richting Wallonië.

Brussels minister Vanhengel formuleert een aantal bedenkingen bij die cijfers. Zo wijst hij niet alleen op de 'transfer' die er van Brussel naar Wallonië en Vlaanderen via de pendelaars die wel hun loon verdienen in Brussel, maar hun belastingen elders betalen. Vanhengel ziet nog een tweede grote transfer vanuit Brussel: "Er is ook een grote transfer met betrekking tot de vennootschapsbelasting. In Brussel wordt 3 tot 3,5 miljard vennootschapsbelasting geïnd op een totaal van 12 miljard euro voor het hele land. De herverdeling van onder meer deze inkomsten gebeurt geenszins volgens de economische prestaties van de gefedereerde entiteiten".

"De manier waarop Brussel tal van sociale uitgaven op zich neemt, is ook een transfer. Het ontlast de rand van Brussel. Deze transfer ten nadele van Brussel is aanzienlijk, maar wordt nooit in kaart gebracht", besluit Vanhengel.

Belga

Archieffoto Belga

Afgebeeld: Guy Vanhengel (uiterst rechts)