Gewonden bij geweld tussen islamisten en oppositie in Egypte

Print
Gewonden bij geweld tussen islamisten en oppositie in Egypte

Gewonden bij geweld tussen islamisten en oppositie in Egypte

Sinds de benoeming van acht islamistische gouverneurs door president Mohammed Morsi rolt er weer een golf van protest door Egypte. Tegelijkertijd bereidt de oppositie zich voor op een massademonstratie tegen Morsi op 30 juni. Dat is de verjaardag van de ambtsaanvaarding van de president, die door de Moslimbroederschap als kandidaat was benoemd.

Woensdagnacht telden de hulpdiensten in de provincie Kafr el Sheikh 33 gewonden, nadat aanhangers en tegenstanders van de regerende Moslimbroeders in de stad Desouk elkaar te lijf waren gegaan. Volgens informatie van de nieuwssite el Ahram vielen radicaal-islamistische salafisten, demonstranten en niet nader geïdentificeerde knokploegen elkaar met knuppels en messen aan voor het gebouw van de gouverneur in de stad El-Mansoera.

Protest tegen provinciegouverneur

Voor het gouverneursgebouw in de zuidelijke tempelstad Luxor blokkeerden donderdag opnieuw honderden demonstranten de wegen. De toeristische sector en vertegenwoordigers van de oppositiepartijen eisten het ontslag van de zondag benoemde provinciegouverneur Adel al-Khayat. Bovendien verklaarden ze in een open brief aan al-Khayat dat zijn beweging, de terreurgroep al-Gamaa al-Islamiya, zich publiekelijk moet verontschuldigen voor de terreuraanslagen op toeristen in de jaren negentig.

Minister van Toerisme Hisham Zaazou zou zijn ontslag aanbieden indien de radicale islamist zijn post in de voor het toerisme zo belangrijke provincie Luxor zou aanvaarden. Leden van Al-Gamaa al-Islamiya zouden in 1997 tientallen toeristen hebben gedood bij de tempel van Hatsjepsoet.

Belga
Foto: EPA