VN: "Israëlische troepen martelen Palestijnse kinderen"

Print
VN: "Israëlische troepen martelen Palestijnse kinderen"

VN: Israëlische troepen martelen Palestijnse kinderen

Palestijnse kinderen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever worden willekeurig opgepakt door Israëlische troepen en vervolgens gefolterd, vernederd, ingezet om potentieel gevaarlijke gebouwen uit te kammen en als schild gebruikt tegen stenengooiers. Dat staat te lezen in een rapport van het VN-comité voor de Rechten van het Kind, schrijft donderdag de Israëlische krant Ha'aretz.

Het comité onderzocht in hoeverre Israël een akkoord uit 1992 over kinderrechten nakomt. Het betreurt de weigering van Israël om informatie te verschaffen over de situatie van kinderen in de bezette gebieden en op de Golanhoogte sinds het vorige rapport in 2002.

"Vaak worden Palestijnse kinderen in het Hebreeuws ondervraagd, een taal die ze niet kennen", luidt het. Het comité beschikt over getuigenissen van Israëlische (ex-)militairen die bevestigen dat kinderen vaak worden gearresteerd zonder aanwijsbare reden.

Gedurende de afgelopen tien jaar zijn ongeveer 7.000 Palestijnse kinderen tussen 12 en 17, en soms zelfs slechts 9 jaar oud, opgepakt, ondervraagd en vastgehouden, zo staat nog in het rapport. "Velen onder hen worden maanden in eenzame opsluiting vastgehouden en geketend voor militaire rechtbanken gebracht". Tijdens de gerapporteerde periode zijn honderden Palestijnse kinderen gedood en duizenden gewond geraakt door Israëlische militaire operaties, vooral dan in de Gazastrook.

Volgens het comité wordt Palestijnse kinderen ook systematisch geboorteregistratie en toegang tot gezondheidszorg ontzegd, alsook goede scholen en proper water.

Belga

Archieffoto AFP