Hoge Raad Justitie moet hoven van beroep doorlichten

Print
Hoge Raad Justitie moet hoven van beroep doorlichten

Hoge Raad Justitie moet hoven van beroep doorlichten

De Hoge Raad voor Justitie moet onderzoeken hoe de vijf hoven van beroep correctionele dossiers afhandelen. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Renaat Landuyt (sp.a), Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) en Sonja Becq (CD&V).

Turtelboom werd daar ondervraagd over een arrest van het Brusselse Hof van Beroep. Op 7 mei verklaarde het Brusselse Hof een BTW-fraudeur schuldig aan een fraude van 10 miljoen, maar het legde geen straf op. In eerste aanleg had de dader op 10 november 2008 38 maanden cel gekregen. Het Hof motiveerde zijn beslissing met de vermelding dat de redelijke termijn om de zaak te behandelen was overschreden. Er lag vijf jaar verschil tussen het vonnis in eerste aanleg en het arrest in beroep. Geen straf dus.

Het arrest had veel verontwaardiging gewekt. Landuyt eiste een audit. En die komt er dus. Turtelboom laat de vijf hoven doorlichten op de doorlooptijd van de correctionele zaken, op de instroom, de uitstroom en het aantal magistraten dat die zaken moet afhandelen. Die analyse moet gebeuren op basis van de jaarverslagen.

De minister beklemtoonde dat de oplossing in de gerechtelijke hervorming ligt. "Rechters zullen na mijn hervorming veel mobieler kunnen zijn. Men zal ze kunnen plaatsen waar dat nodig is. Zo kunnen dergelijke toestanden voorkomen worden".

JDW