Verhoging leeftijd voor alcoholverkoop is nog ter discussie

Print
Verhoging leeftijd voor alcoholverkoop is nog ter discussie

Verhoging leeftijd voor alcoholverkoop is nog ter discussie

"Tot 31 juli loopt een overleg over 28 voorstellen om een nieuw alcoholbeleid uit te bouwen. Eén van die voorstellen is een verhoging van de leeftijd om alcohol te verkopen aan alle minderjarigen en niet alleen aan die van onder de 16 jaar. Daarover is nog niets beslist". Dat zegde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zopas in de Kamer.

Ze werd daar ondervraagd over een mogelijk alcoholverbod voor alle minderjarigen en niet alleen voor die onder de 16 jaar. Onkelinx zegde dat alle deelregeringen in januari hebben beslist dat er een nieuw alcoholbeleid moet komen. "Tien procent van de Belgen consumeert te veel alcohol en 12% van de 15- tot 21-jarigen geeft zich over aan comazuipen. Alle deelregeringen willen daartegen de strijd voeren en hebben voorstellen gevraagd aan experten. Die formuleerden 28 voorstellen en daarover is nu overleg met alle betrokkenen: ziekenhuizen, mutualiteiten, horeca, drankproducenten, de Vereniging van Steden en Gemeenten".

Alcoholtest verplicht

Onkelinx zegde dat nog niets is beslist. "Uit het overleg zal blijken wat wordt uitgevoerd". Maar wel lijken enkele voorstellen voor haar belangrijker dan de andere zij zullen allicht worden gerealiseerd:

* Een verplichte alcoholtest bij ieder verkeersongeval met lichamelijk letsel. Nu gebeurt dat slechts in 62% van de gevallen.

* Een verbod om alcohol te verkopen in automaten omdat 16% van die automaten door minderjarigen kan gekraakt worden en er geen sociale controle is zodat we niet weten of iemand die zo alcohol koopt al dan niet minderjarig is.

Met vallen en opstaan

Open Vld, sp.a en CD&V spraken zich uit tegen een verhoging van de leeftijd voor verkoop van alcohol.

"Laurette U bent ook jong geweest. Kies voor vrijheid en vertrouwen in plaats van betutteling. Dit voorstel is onzinnig want op die jonge leeftijd gaan jongeren uit en dan alcohol verbieden leidt tot clandestien gebruik", zo zegde Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Hij besloot uit het antwoord van Onkelinx dat de leeftijdsverhoging er niet komt, hoewel dat niet uitdrukkelijk was gezegd.

Ook David Geerts (sp.a), zelf cafébaas, was tegen het voorstel: "We moeten jongeren met alcohol leren omgaan met vallen en opstaan en dat vallen is hier heel letterlijk te nemen", zo zegde de opvolger van Emile Vandervelde, de socialistische minister die de wet op de openbare dronkenschap invoerde.

JDW