Wegmarkeringen krijgen ribbeltjes

Print
Wegmarkeringen krijgen ribbeltjes

Wegmarkeringen krijgen ribbeltjes

De wegmarkeringen op de Vlaamse snelwegen zullen op termijn allemaal 'structuur' krijgen, zodat regendruppels er niet op blijven liggen en ze dus beter zichtbaar zijn bij neerslag. Dat zei minister van Mobiliteit Hilde Crevits donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

Jan Penris (Vlaams Belang) en Lies Jans (N-VA) vroegen de minister om haar mening over de recentste verkeersbarometer van VAB. De mobiliteitsorganisatie becijferde vorige week dat bijna de helft van de Vlamingen de veiligheid en het comfort van onze snelwegen bij nacht en regen als 'slecht' tot 'zeer slecht' kwalificeert.

Crevits zit enigszins verveeld met de enquête, omdat het Agentschap Wegen en Verkeer regelmatig eigen studies uitvoert, met een grondige visuele keuring en een objectieve inspectie met toestellen. "Het is goed dat VAB bevragingen uitvoert, maar men mag dit niet als een rapport van de snelwegen beschouwen", zei de minister.

Veel klachten gaan over de zichtbaarheid bij nacht en ontij. "Daar wordt aan gewerkt", reageerde de minister. "De minimum reflectiewaarde van nieuwe markeringen is al met de helft opgetrokken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van 'structuurmarkeringen', met ribbeltjes, zodat het water er niet op blijft liggen. Sinds eind 2011 heeft elke snelweg bovendien reflectoren op de vangrails of op paaltjes langs de kant", besloot Crevits.

Belga

Foto Belga

Afgebeeld: Hilde Crevits