Merituslabel voor rundsvlees wordt opgedoekt

Print
Merituslabel voor rundsvlees wordt opgedoekt

Merituslabel voor rundsvlees wordt opgedoekt

Het Meritus-label voor Belgische rundvlees houdt na 16 jaar op te bestaan. Drie distributieketens (Delhaize, Colruyt en Carrefour) gebruiken vanaf 1 juli een eenvormig lastenboek. Dat meldt VILT en bevestigt Belbeef, de interprofessionele organisatie bestaande uit verschillende schakels in de vleesverwerkende sector.

Na de dioxinecrisis werd het Meritus-label in het leven geroepen om het consumentenvertrouwen in rundvlees te herstellen. Het label werd alleen nog maar door Delhaize en slagers meer gebruikt, terwijl andere winkelketens elk hun eigen eisen stelden. Die worden nu gestroomlijnd én vereenvoudigd dankzij een nieuw generiek lastenboek voor rundvlees.

Met één controle en certificatie, "CodiplanPlus Rund" genoemd, zal een veehouder vanaf 1 juli runderen kunnen aanbieden aan verschillende winkelketens en slagerijen die het generiek lastenboek erkennen. "Het basisprincipe is dat elke schakel steeds moet voldoen aan de geldende wettelijke bepalingen", klinkt het. "Dat betekent dat zowel voederfirma, veehouders, slachthuis als uitsnijderij gecertifieerd moeten zijn voor autocontrole volgens de sectorgids. Een vleesveehouder die het lastenboek respecteert, weet zich verzekerd van markttoegang."

Belga