N-VA: "Voor 8 miljard transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel"

Print
N-VA: "Voor 8 miljard transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel"

N-VA: Voor 8 miljard transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel

De transfers of geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel zijn na de financiële crisis van 2008 opgelopen tot 8 miljard euro. Voor de crisis, in de periode 2005-2007, ging het nog om 7 miljard euro. Dat heeft N-VA berekend. De partij zegt dat ze niet tegen transfers is, maar dan moeten ze wel "transparant zijn, moeten ze een doel hebben en moeten ze aanzetten tot verbetering".

Afhankelijk van de gebruikte methodologie zijn er in het verleden heel uiteenlopende bedragen geplakt op de geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel. Een studie van Vives (KU Leuven) kwam zelfs uit op een bedrag van 16 miljard euro in 2007. Maar in die studie werden naast de traditionele stromen (financieringswet, sociale zekerheid en federale overheid) ook gekeken naar de intrestlasten. Die laatste neemt de N-VA in haar nieuwe berekening niet mee, vandaar dat het finale cijfer ook lager ligt.

Transparantie

N-VA nam de periode 2005-2010 onder de loep en kwam tot een bedrag van 7 miljard euro in de periode vóór de crisis (2005-2007) en van bijna 8 miljard euro na het uitbreken van de crisis in 2008. De relatieve heropleving van de economie in 2010 zorgde niet voor een afname van de transfers. De transfers naar Brussel stegen van 800 miljoen euro naar 1,2 miljard euro en die naar Wallonië van 6,3 miljard euro naar 6,7 miljard euro.

Volgens de N-VA is er op zich niks mis met transfers. "Die verzekeren de solidariteit tussen regio's en komen in principe steeds voor", luidt het. Maar dan moeten die transfers wel "transparant zijn, een duidelijk doel hebben en aanzetten tot verbetering". En dat is volgens N-VA bij de Belgische transfers niet het geval. Het huidige "complexe en niet-responsabiliserende model" wordt volgens de partij beter vervangen door een "helder solidariteitssysteem".

Foto: Belga