Europese Commissie: "België pakt belastingsontduikers niet snel genoeg aan"

Print
Europese Commissie: "België pakt belastingsontduikers niet snel genoeg aan"

Europese Commissie: België pakt belastingsontduikers niet snel genoeg aan

Als België de Europese Commissie niet binnen de twee maanden kan uitleggen hoe het de richtlijn over administratieve samenwerking in nationale wetgeving zal omzetten, riskeert ons land voor het Hof van Justitie gedaagd te worden. De richtlijn is bedoeld om de Europese landen sneller en efficiënter belastingontduikers op te sporen.

België moest de richtlijn al op 1 januari van dit jaar omgezet hebben, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Doel is de transparantie te verhogen (lidstaten zullen zich niet meer kunnen verstoppen achter het argument dat financiële gegevens in handen zijn van een bank wanneer een verzoek om inlichtingen in de bus valt), de uitwisseling van inlichtingen uit te breiden en de grensoverschrijdende samenwerking tussen de lidstaten te versterken.

Aan de krant De Tijd laat Financiën donderdag weten dat de betreffende tekst "eerstdaags" in het Belgische parlement zal worden ingediend voor een spoedbehandeling. Zo zou de Belgische wetgeving nog voor het zomerreces goedgekeurd moeten kunnen worden.

Overigens stelde de bevoegde Europese commissaris, Algirdas Semeta, intussen al voor om de richtlijn te wijzigen en het toepassingsgebied uit te breiden tot andere categorieën van inkomsten en vermogen.

Belga

Archieffoto AFP: Algirdas Semeta