Brussels Airport gaat vanaf 1 juli afval sorteren

Print
Brussels Airport gaat vanaf 1 juli afval sorteren

Brussels Airport gaat vanaf 1 juli afval sorteren

Brussels Airport zal vanaf 1 juli overschakelen op een systeem van gescheiden afvalcollectie met blauwe, gele en grijze vuilnisbakken. Dat heeft luchthavenuitbater Brussels Airport samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het erkende privé-organisme voor recyclage Fost Plus donderdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Het recyclagesysteem komt er ook onder druk van de nieuwe Vlaamse wetgeving: vanaf 1 juli moeten alle ondernemingen in Vlaanderen verplicht PMD sorteren en een contract kunnen voorleggen met hun inzamelaar van gemengd bedrijfsafval.

2.000 ton ongesorteerd

Brussels Airport is met 19 miljoen passagiers en 460.000 ton vrachtvervoer per jaar een van de belangrijkste luchthavens van Europa. "Vorig jaar produceerden de passagiers, de winkels en het personeel van Brussels Airport meer dan 2.000 ton ongesorteerd afval", zegt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport.

Die jaarlijkse hoeveelheid kan worden verminderd door er recycleerbare stromen uit te sorteren. Een stijging van het recyclagepercentage zorgt ook voor een kleinere milieuafdruk van de luchthaven. Recyclage vermindert namelijk de uitstoot van CO2 en laat toe om gerecycleerde grondstoffen opnieuw in de economie te brengen.

Inzameling PMD vervijfvoudigen

Waar in 2012 vijf ton PMD werd ingezameld, stelt Brussels Airport zich tot doel om deze hoeveelheid in 2013 te vervijfvoudigen. Op 192 plaatsen in de luchthaven zijn "sorteereilanden" geplaatst, goed voor 576 vuilnisbakken voor PMD, papier en karton en restafval. De sorteerinstructies op de vuilnisbakken zijn duidelijk en begrijpelijk.

De gebruikte kleurencodes zijn het vertrouwde blauw voor PMD, geel voor papier-karton en grijs voor restafval. Ook de schoonmaakploegen zijn vertrouwd gemaakt met het gescheiden afvalverwerkingssysteem.

Belga
Archieffoto