Vlaamse scouts waarschuwen voor everzwijnen

Print
Vlaamse scouts waarschuwen voor everzwijnen

Vlaamse scouts waarschuwen voor everzwijnen

Scouts & Gidsen Vlaanderen waarschuwt haar scoutsgroepen voor ontmoetingen met everzwijnen tijdens bijvoorbeeld nachtspellen. Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt dat incidenten zeldzaam zijn, maar acht de tips waardevol.

Met de zomer in aantocht plannen verschillende jeugdverenigingen activiteiten zoals een kamp, met mogelijk ook nachtspelen. Maar met de aangroei van everzwijnen in Vlaanderen, plaatste koepelorganisatie Scouts & Gidsen Vlaanderen een bericht om aandacht te hebben voor mogelijke confrontaties met de nachtelijke dieren.

"Geen paniek zaaien"

"Everzwijnen zullen het liefst vluchten of zich verbergen. Sommige dieren kunnen wel gevaarlijk worden als ze zich bedreigd voelen. Blijf altijd kalm, benader het dier niet, blijf stilstaan en wacht tot het dier vertrekt", klinkt het advies.

Volgens scouts-woordvoerder Jan Van Reusel waren er in het verleden en voornamelijk in de Ardennen al enkele confrontaties, maar die liepen steeds goed af: "We willen dan ook absoluut geen paniek zaaien met deze aandachtspunten."

Limburgse populatie

Vooral in Limburg is volgens het Agentschap voor Natuur en Bos de kans op het tegenkomen van een everzwijn niet ondenkbeeldig. "Daar is het aantal everzwijnen ondertussen aangegroeid tot een duizendtal dieren," stelt woordvoerder Dirk Bogaert, "maar we nemen verschillende initiatieven om de populatie onder controle te houden, onder meer door jacht."

"De tips die de scouts verspreidt, zijn waardevol, al is het aantal confrontaties uiterst laag. Een incident is vaak te wijten doordat loslopende honden van recreanten achter de dieren aangaan." Onder meer door jacht wordt de everzwijnpopulatie beheerd. De scoutskoepel raadt haar leden ook aan om bij de kampgemeente te informeren naar eventuele jachtactiviteiten.

Belga
Archieffoto