Kandidaat-huurders met Arabische naam nog steeds uitgesloten

Print
Kandidaat-huurders met Arabische naam nog steeds uitgesloten

Kandidaat-huurders met Arabische naam nog steeds uitgesloten

Een Arabisch klinkende naam hebben is voldoende om door één op de acht verhuurders meteen afgewezen te worden. Komt daar nog een anderstalig accent bij, dan is de weigering één op de zes. Dat zegt de vakgroep Sociologie aan de Gentse Universiteit.

Drie testpersonen belden met 581 verhuurders van woningen in Antwerpen en Gent met de vraag of ze een afspraak konden krijgen om de huurwoning te bezichtigen.

Andere behandeling

"Er werd onderzocht of enerzijds de testpersoon met een anderstalig accent en een buitenlandse naam en anderzijds de testpersoon met enkel een buitenlandse naam, anders behandeld worden dan de testpersoon met een Vlaams-klinkende naam", aldus sociologen Koen Van der Bracht en Bart Van de Putte (UGent).

"Aangezien enkel het eerste contact werd onderzocht, en bovendien aan de hand van de kandidaat-huurders met een voor verhuurders interessant profiel, is het aannemelijk dat dit onderzoek een minimale schatting van het voorkomen van discriminatie oplevert."

Smoesjes

De verhuurders maakten zich er zich dikwijls van af met smoesjes dat de woning al verhuurd is of er werd gevraagd later terug te bellen, terwijl er voor etnische Belgen wel bezichtigingen waren.

"Daarenboven werden migranten zelfs bij een positief telefonisch contact ook ongelijk behandeld. Er werd bij hen dubbel zo vaak naar zaken als werksituatie, inkomen, gezinssamenstelling en zelfs naar de nationaliteit en een bewijs daarvan gevraagd."

Eén op de vier

Wordt die ongelijke behandeling opgeteld bij de directe uitsluiting, dan wordt één op de vier personen met een buitenlandse naam en accent en één op de vijf personen met enkel een buitenlandse naam ongelijk behandeld.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vastgoedmakelaars meer discrimineren dan particulieren, er wordt ook minder gediscrimineerd in Antwerpen dan in Gent. Discriminatie komt ook vaker voor bij goedkope huurwoningen.

Belga
Archieffoto