Unizo en NSZ gekant tegen alcoholverbod onder 18 jaar

Print
Unizo en NSZ gekant tegen alcoholverbod onder 18 jaar

Unizo en NSZ gekant tegen alcoholverbod onder 18 jaar

De verantwoordelijkheid voor het alcoholverbod mag niet enkel bij de winkelier liggen. Dat zegt Unizo donderdag in een reactie op de plannen van de regering om mogelijk alcohol te verbieden voor jongeren onder 18 jaar. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt het alcoholverbod "een slecht idee".

"Een verbod op de verkoop van alcohol werkt enkel als je ook een verbod instelt voor jongeren op het bezit of gebruik", zegt Buurtsuper, de UNIZO organisatie voor de zelfstandige detailhandel, in een mededeling. De organisatie pleit dan ook voor een verkoop- en gebruiksverbod.

Volgens een UNIZO-enquête bij winkeliers volgt negen op de tien winkels de wetgeving en controleert de leeftijd van hun klanten. Maar het is "kiezen tussen de pest en de cholera", zegt de organisatie. "Ofwel lap je als winkelier de wet aan je laars en riskeer je een boete. Ofwel volg je de wet, maar ook dan mag je problemen verwachten." Vier op de tien winkeliers krijgt bij de controle af te rekenen met problemen als verbale of zelfs fysieke agressie.

NSZ noemt het alcoholverbod "een slecht idee". "Zo'n alcoholverbod is gemakkelijk te omzeilen door oudere vrienden alcohol te laten kopen."

Volgens het NSZ kan enkel sensibilisering helpen om jongeren op de gevaren van alcohol te wijzen.

Belga

Archieffoto: Gert Cools

Lees ook: Regering denkt aan alcoholverbod onder 18 jaar