"Fijn stof verhoogt kans op autisme"

Print
"Fijn stof verhoogt kans op autisme"

Fijn stof verhoogt kans op autisme

Moeders die in een wijk wonen waar veel verkeer passeert of grote industrieterreinen liggen, hebben dubbel zoveel kans op een kind met autisme. Dat toont althans een nieuwe studie van de Amerikaanse Harvard-universiteit aan.

“We maken ons wel degelijk ongerust”, zegt de Nederlandse hoogleraar neurologie Dick Swaab. “Er is een relatie tussen lucht- en waterverontreiniging en de ontwikkeling van onze hersenen. We moeten alleen beter onderzoeken hoe groot die impact is tijdens de zwangerschap. Van alcohol en sigaretten weten we dat ondertussen. Maar van bijvoorbeeld uitlaatgassen of kwik in de lucht weten we dat nog niet.”

Oorzakelijk verband

Onderzoekers van de universiteit van Harvard vergeleken de gegevens van 325 moeders met een autistisch kind (geboren na 1987) met 22.000 niet-autistische kinderen (geboren tussen 1987en 2002). De belangrijkste conclusie: een zwangere vrouw, die in een van de regio’s woont met de hoogste concentratie aan diesel, kwik of lood in het land, heeft dubbel zoveel kans op een kind met autisme.

Neuroloog Dick Swaab waarschuwt er wel voor dat er een duidelijke correlatie is tussen luchtkwaliteit en een verhoogde kans op autisme, maar daarom nog geen oorzakelijk verband. Meer onderzoek en studies zijn nodig.

42.000 kinderen

In Vlaanderen zijn er 42.000 kinderen met autisme. Een op 150 krijgt de spectrumstoornis. Risicoplaatsen voor fijn stof in Antwerpen zijn er genoeg, zo tonen cijfers van de Intergewestelijke cel voor het Leefmilieu aan. De wijk Luchtbal in Antwerpen staat op de negende plaats in België met de hoogste concentratie aan fijn stof. Dit jaar is de daghoeveelheid al 25 keer overschreden.

Wim Brillouet

Foto: PN