Monfort: "BK te zwaar voor Boonen, te makkelijk voor VdB"

Print
Monfort: "BK te zwaar voor Boonen, te makkelijk voor VdB"

Monfort: BK te zwaar voor Boonen, te makkelijk voor VdB

Twee redenen waarom Maxime Monfort zondag Belgisch kampioen wordt: hij hoort bij de beste Belgen als het bergop gaat en kent elke meter van het parcours. "Recuperatiemomenten zijn er niet en een natuurlijke selectie is onvermijdbaar op deze omloop."

Als ereburger van La Roche-en-Ardenne kent Monfort het BK-rondje beter dan zijn eigen broekzak. "Dit is het zwaarste parcours sinds lang. Veel lastiger dan bijvoorbeeld in Aywaille, in 2009."

"Je moet goed kunnen klimmen, maar zonder snedige versnelling bergop wordt het moeilijk om te winnen. Naar mijn bescheiden mening is deze omloop net te zwaar voor Tom Boonen en voor Jurgen Van den Broeck is het misschien niet lastig genoeg. Iedereen die daartussen zweeft, mag dromen van de driekleur."

Van bij de start gaat het vrijwel meteen omhoog via de Côte d'Ortho. Met zijn 2,8 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van ruim 6 procent is het meteen de zwaarste klip uit het parcours. "Ik verwacht dat deze beklimming, zeker in de finale, voor een natuurlijke selectie zal zorgen. Zestien keer omhoog, dat kruipt in de kleren."

Ploegmaats


"Het wordt een tactisch steekspel, zoals altijd op een BK. Met Bakelants, Devolder en Hermans rijden er ook drie ploegmaats van mij mee, maar iedereen heeft zijn eigen ambities. Ook zij kunnen dit parcours aan. Het is sowieso niet aan ons om de koers te dragen", zegt de renner van RadioShack.

"Ik maak kans, maar niet genoeg om mij tot topfavoriet te bombarderen. Dat is trouwens niemand zondag. Gilbert en Meersman zijn twee namen die ik onmiddellijk voor de geest kan halen, maar daarnaast zijn er nog een tiental renners die volgens mij aanspraak maken op de titel. Dit is in ieder geval een parcours op mijn maat. Dat mag ik niet ontkennen."

NIELS ROUVROIS

Foto Belga