Seks & Relaties

"Invriezen eicellen moet terugbetaald worden"

Print

Invriezen eicellen moet terugbetaald worden

De overheid zou best het invriezen van eicellen terugbetalen, vindt professor Herman Tournaye, diensthoofd van het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel. Door het invriezen van eicellen kunnen vrouwen na een behandeling voor kanker alsnog zwanger worden en hun kinderwens in vervulling zien gaan.

Vooral de successen die de geneeskunde behaalt in de strijd tegen kanker, brengen prof. Tournaye, diensthoofd van het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel, tot die conclusie. "Nu betalen wij dat als fertiliteitscentrum zelf, terwijl toch mag verwacht worden dat de overheid dit terugbetaalt."

Professor Thomas D'Hooghe van het fertiliteitscentrum van het UZ Leuven is het daar niet helemaal mee eens. "Voor mensen met medische indicaties zoals kanker kan een beroep gedaan worden op het Kankerfonds, of op het interuniversitair solidariteitsfonds", vindt D'Hooghe. "Maar een terugbetaling lijkt me geen goed idee. Temeer omdat je dan de deur openzet voor mensen die om sociaal-economische redenen hun eicellen laten invriezen."

In dat geval is er sprake van social freezing; vrouwen laten op hun 25ste eicellen invriezen omdat ze er de voorkeur aan geven om carrière te maken. Een tiental jaar later maken ze dan gebruik van de ingevroren eicellen om alsnog kinderen te krijgen. Dat is een praktijk waar toch ethische bedenkingen bij te maken zijn, in die zin dat de gemeenschap niet moet opdraaien voor deze individuele keuze", zegt professor D'Hooghe.

D'Hooghe probeert intussen meer lijn te brengen in de organisatie van reproductieve geneeskunde door voor het eerst een lijst op te stellen van de juiste indicaties voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Het overleg daarover moet volgende maand in een synthese gegoten worden, om ze dan aan de minister van Volksgezondheid voor te leggen. Ander punt waar D'Hooghe, als voorzitter van Belrap, aan wil werken, is een betere registratie van de behandelingen. Een en ander zou de kwaliteit van de vruchtbaarheidsbehandelingen, die al op een hoog niveau staat in ons land, nog moeten verbeteren.

Photo News / Belga

Niet te missen