Universiteiten nemen minder mondelinge examens af

Print
Universiteiten nemen minder mondelinge examens af

Universiteiten nemen minder mondelinge examens af

Professoren aan de UHasselt en de KU Leuven nemen in tien jaar tijd vijftien procent minder mondelinge examens af. Dat gebeurt niet alleen omdat studenten het vragen, maar ook omdat universiteiten bang zijn voor rechtszaken. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws na een rondvraag bij de vijf Vlaamse universiteiten.

Meerkeuzetoetsen, papers en schriftelijke examens hebben nu de overhand genomen, verklaart vicerector onderwijsbeleid Ludo Melis van de KU Leuven. "Tien jaar geleden maakten schriftelijke proeven slechts 30 procent uit van het totaal, nu ligt dat om en nabij de 45 procent. Die evolutie gaat ten koste van de mondelinge examens, die we zagen dalen tot 40 procent."

Feedback en transparantie

De grote lesgroepen, aan de KU Leuven kwamen er tussen 2003 en 2013 tienduizend studenten bij, spelen een rol. "Maar de focus op kwaliteitscontrole en gelijke beoordeling is ook toegenomen", zegt Melis. "Het is eenvoudiger om dat te bereiken met dezelfde opdrachten voor iedereen dan met persoonlijke vragen. We merken ook dat de studenten zelf vragende partij zijn voor meer feedback en transparantie. Die kunnen wij hen gemakkelijker geven bij schriftelijke examens."

Juridische stappen

Ook koesteren de universiteiten angst voor juridische stappen door studenten. In 2012 klopten 345 jongeren aan bij de Raad voor Examenbetwistingen. De Universiteit Hasselt verplicht professoren dan ook om een kort motivatieverslag te schrijven over de mondelinge toets.

Belga
Archieffoto