Zware crimineel gaat vrijuit door falen van justitie

Print
Zware crimineel gaat vrijuit door falen van justitie

Zware crimineel gaat vrijuit door falen van justitie

Een zware crimineel die de Belgische staatskas voor meer dan 10 miljoen euro heeft opgelicht met btw-carrousels, krijgt geen celstraf en geen boete. Het Brussels hof van beroep oordeelde dat de man wel schuldig is, maar dat hij geen straf kan krijgen omdat de beroepsprocedure liefst vijf jaar aansleepte. Geen redelijke termijn, zo vindt het hof. Dat schrijft De Tijd.

Het Brusselse parket-generaal reageert volgens de krant ongezien woedend. "Dit arrest is bijzonder pijnlijk. We steken massa's tijd in het onderzoeken van financiële criminaliteit, maar het leidt tot niets", zegt Liliane Briers, de woordvoerster van het parket-generaal. "Dit arrest legt de vinger op de wonde: de vervolging van financiële criminaliteit gebeurt al lang niet meer efficiënt in dit land. Op alle niveaus zijn er tekorten. Hopelijk opent dit arrest de ogen van de beleidsvoerders. Als het zo doorgaat, kunnen we als magistraten onze maatschappelijke taak niet meer vervullen."

Antoon Boyen, de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, begrijpt die woede. "Natuurlijk is vijf jaar wachten op een arrest veel te lang. Maar hoe vaak heb ik al niet aangeklaagd dat we kampen met structurele tekorten? Herwaardeer de rechters als derde macht in dit land."

Belga
Archieffoto