Arrestaties mogelijk na 'precieze verklaring' Syriëstrijder

Print
Arrestaties mogelijk na 'precieze verklaring' Syriëstrijder

Arrestaties mogelijk na 'precieze verklaring' Syriëstrijder

Bilal A., de 16-jarige Syriëstrijder die terugkeerde naar Schaarbeek, heeft tegenover de speurders gedetailleerde verklaringen afgelegd. Het gerecht is vooral geïnteresseerd in wie hem rekruteerde.

Bilal vertrok op 4 april van dit jaar naar Syrië samen met zijn 15-jarige vriend Ismaël uit Vilvoorde. De moeder van Bilal kon haar zoon vorige week vanuit Turkije telefonisch overtuigen om mee naar huis te gaan. Ismaël, wiens 22-jarige broer Zacharia ook in Syrië vecht, bleef ginder achter.

“Bilal is lang ondervraagd”, aldus parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Hij heeft precieze verklaringen afgelegd. Op basis daarvan, van zijn persoonlijkheid en zijn gezinssituatie hebben we beslist om voorlopig geen jeugdrechter te vorderen.”

Speurders hebben nu een beter zicht op hoe de Belgische jongeren in Syrië worden opgevangen, opgeleid en waar ze worden ingezet. Maar het interesseert het Brusselse parket vooral wie de jongeren hier overhaalde om naar het front te trekken.

Volgens de mama van Bilal was het Jean-Louis Denis, alias Le Soumis (de onderworpene) die de jongens kon overtuigen. Hij zou ze hebben aangesproken tijdens de wekelijkse voedselbedelingen aan het Noordstation. Nadien volgden nog verschillende ontmoetingen met de leider van Sharia4Belgium in Brussel.

Plots waren ze weg. Ze stuurden pas een sms toen ze al in Syrië waren. Speurders sluiten niet uit dat er in de komende dagen arrestaties volgen.

TG

Foto Reuters