WK driebanden in oktober in Lotto Arena

In de Lotto Arena in Antwerpen vindt dit jaar van 16 tot 20 oktober het wereldkampioenschap driebanden plaats. Hoewel de spectaculaire (café)sport erg populair is in onze contreien, is het toch al van 1974 geleden dat Antwerpen nog eens aan de beurt was als gaststad. Het WK moet een van de hoogtepunten worden van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013.

jatimmermans

In 1974 vond het WK nog plaats in de Antwerpse Stadsfeestzaal en ook de voorbije jaren werd qua locatie meestal gekozen voor een luxueus hotel of een prestigieuze maar relatief kleine zaal. De organisatie wil daar dit jaar komaf mee maken en door middel van erg democratische prijzen (12,5 euro per wedstrijddag tijdens de eindfase) de Lotto Arena doen volstromen. "Met de Lotto Arena wordt voor een locatie gekozen waar veel volk in perfecte omstandigheden kan genieten van internationale topsport van de bovenste plank", vindt initiatiefnemer Ludo Dielis, zelf een gevierd biljarter.

Driebanden is vooral in de Lage Landen erg populair. Niet toevallig brachten België en Nederland ook de meeste topspelers voort, met respectievelijk 49 en 25 WK-medailles als resultaat. Raymond Ceulemans alleen al tekende voor 23 wereldtitels. Dit jaar wordt voor de Belgische WK-kansen vooral uitgekeken naar titelverdediger Eddy Merckx, eveneens voormalig wereldkampioen Frédéric Caudron, Eddy Leppens en Peter De Backer.

In de aanloop naar het WK komen er deze zomer alvast 'biljartzones' in Spoor Noord en het MAS, om de biljartkriebels bij het publiek al wat aan te wakkeren.

Foto Stefaan Van Hul

Bekijk de reportage van ATV:

Meer over Raymond Ceulemans