Duurzaam Limburg

UD Woonlabo rijkt slimme oplossingen aan

In onze provincie blijven meer ouderen thuis wonen dan elders. Iedereen wil graag zo lang mogelijk in de vertrouwde thuisomgeving verzorgd worden. Maar dan moet je woonomgeving dat natuurlijk wel toelaten. Gelukkig worden er steeds meer oplossingen en trucjes gevonden die dat mogelijk maken. Speciaal daarvoor is in Hasselt nu ook het unieke UD Woonlabo opgezet. Iedereen kan er zelf gaan kijken én proberen welke handige oplossingen er bestaan om het leven in de eigen woning mogelijk en vooral aangenaam te maken. Het aanbod is indrukwekkend. Het gaat van een plateaulift die kleine hoogteverschillen kan overbruggen, keukenkastjes die in de hoogte verstelbaar zijn, een slim bed, een frigo met uittrekbare lades, enz.

fvranckx

Zorgeloos wonen

Wie zelf de slimme oplossingen die het UD Woonlabo aanbiedt wil ontdekken, kan daarvoor terecht in het gebouw langs het vroegere Moederhuis in Hasselt. In de woning kan je zien hoe met enkele eenvoudige aanpassingen, rekening gehouden wordt met de verschillende gebruikers die er wonen, van jong tot oud, iedereen komt aan zijn trekken.

Concrete tips vind je bij het Woonlabo

Gedeputeerde van Welzijn Frank Smeets: "Bovendien is er naast het informatie- en adviescentrum ook een onderzoekslabo dat voortdurende met de suggesties van de gebruikers aan de slag gaat om nieuwe hulpmiddelen en concepten te realiseren. De nieuwigheden worden meteen in het UD Woonlabo voorgesteld, waardoor een regelmatig bezoek steeds nieuwe inzichten oplevert." Om de 4 jaar worden de 2 woningen helemaal aangepast, zodat ze de nieuwste trends bevatten. Uiteraard staat het gebouw, zowel voor professionals als voor het grote publiek open voor vormingsmomenten waarbij je ziet dat functioneel en aangepast wonen ook mooi en trendy kan zijn.

Ooit van een uitschuifbare frigolade gehoord, waarbij het overzicht voor iedereen bewaard blijft. Of een wellnesstoilet met een wc-douche aan boord en verwarmde bril allemaal met afstandsbediening. Of een klikspiegel, die zich netjes positioneert naar de behoefte van de persoon die er voor staat. Of de relaxzetel met opstaphulp. Tientallen handige ideetjes raap je in het UD Woonlabo. "Echt interessant, want de demonstatiewoning toont welke aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk zijn om te blijven wonen in je eigen huis", zegt gedeputeerde Frank Smeets. "Geen 'science fiction' maar echt hedendaagse dingen die gewoon beschikbaar zijn in de handel. Voor ons is dit enorm belangrijk om ons voor te bereiden om aan de zorg tegemoet te komen omdat steeds meer Limburgers ouder worden. Maar dan moet de woonomgeving dit uiteraard toelaten."

Meer info: UD Woonlabo, Guffenslaan 39, Hasselt Tel 011 23 87 45 info@woonlabo.be www.woonlabo.be