Burgemeester Schaarbeek bevestigt thuiskomt Syriëstrijder

Print
Burgemeester Schaarbeek bevestigt thuiskomt Syriëstrijder

Burgemeester Schaarbeek bevestigt thuiskomt Syriëstrijder

De 16-jarige Bilal A. uit Schaarbeek, die naar Syrië was getrokken om er tegen het regime van president Assad te vechten, is maandagavond aangekomen in België. Dat bevestigt de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt. Die geeft verder geen enkele commentaar over het dossier, dat in handen is van het Brusselse parket. A. was met een vriend uit Vilvoorde naar Syrië getrokken maar zijn moeder trok enkele weken zelf naar Turkije om haar zoon te overtuigen naar huis terug te keren.

"We waren al enkele dagen op de hoogte van zijn terugkeer", zegt burgemeester Clerfayt. "Maandagavond is hij aangekomen en de politie heeft onmiddellijk het nodige gedaan. Het dossier is nu in handen van het gerecht, zodat ik er geen verdere commentaar mag over geven."

Het aantal Schaarbeekse jongeren dat naar Syrië is getrokken, is volgens de burgemeester eerder beperkt. "Volgens de informatie waarover ik beschik, gaat het om een tiental personen. Onze Syrië-cel volgt de situatie op de voet en werkt goed samen met de lokale moskeeën en de hele moslimgemeenschap. Die is er absoluut niet voor te vinden dat haar jongeren naar Syrië zouden trekken."

Eerder verklaarde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer dat minderjarigen die uit Syrië terugkeren naar de jeugdrechtbank zouden worden gestuurd als "possen". Dat zijn minderjarigen in een problematische opvoedingssituatie. De jeugdrechter zou dan over de juiste maatregel moeten beslissen. Er zouden in totaal 4 minderjarigen naar Syrië vertrokken zijn.

Lees ook: Wie zijn de Syriëstrijders en welk beleid voert de regering tegen hen?

Belga, JDW

Archieffoto Belga: burgemeester Bernard Clerfayt