Triggerfinger vormt perfecte tandem met Green Day (fotoalbum)

Print

Triggerfinger vormt perfecte tandem met Green Day (fotoalbum)

Na een Belgenloze dag kregen de ruim 40.000 bezoekers op de laatste Pinkpop-dag drie ambassadeurs van ons land op het podium. In totaal ontving het festival in het Nederlands-Limburgse Landgraaf het afgelopen weekend 60.000 mensen. Geen recordeditie dus, maar wel het perfecte aperitief voor wat nog komen moet.

Puggy - omdat dit groepje buitenlanders elkaar leerde kennen in België beschouwen ze zichzelf als lid van ons trots volkje - mocht de aftrap geven op het middaguur maar kreeg de ondankbare opdracht om dat tegenover de immens populaire Tom Odell te doen. Trixie Whitley had wat later dan weer vooral te lijden onder het "vroege" uur maar iedereen die er toch was, was dolenthousiast. De 26-jarige Gentse krijgt eind deze maand al een herkansing op Genk on Stage, als afsluiter van het festival.

Onze tip voor de komende festivalzomer volgde in de late namiddag. Terwijl de Zuid-Afrikanen van Die Antwoord de nog steeds knalroze tent op zijn kop zetten, pakte Stereophonics (foto onder) het wat verderop rustiger aan. We baanden ons maar al te graag een weg tussen de vleeskroketten en de grote Hollandse vrouwen om de ideale festivalsoundtrack te horen: 'Have a nice day'.Nadat Ben Howard voor een wei vol gillende (tiener)meisjes had gezorgd, zakte rockliefhebbend Nederland af naar Triggerfinger. Net nu de trend van de roze hoedjes eindelijk wat geluwd leek, dosten 'Monsieur' Paul Van Bruystegem en drummer Mario Goossens zich speciaal voor de gelegenheid volledig in het roze uit. Ruben Block bleef de coolheid zelve in zijn zwarte kostuum, ook al vroegen enkele Nederlanders zich luidop af of zijn bindteksten niet konden worden ondertiteld. Ze werden even later tijdens 'All this dancing around' professioneel de mond gesnoerd toen Block met gitaar en al begon te crowdsurfen. En toen het trio, zeg maar uiteraard, 'I follow rivers' bovenhaalde, gingen alle camera's de lucht in.

Onze noorderburen lagen met andere woorden aan de voeten van Triggerfinger, dat er zowaar in slaagde om het volk bij zich te houden tot aan de andere kant van de weide Green Day werd aangekondigd met muziek van Ennio Morricone.Green Day deed wat ze moesten: een onvergetelijke prestatie neerzetten. Op zich doen de Amerikaanse punkers al twintig jaar hetzelfde - Billy Joe Armstrong huppelt wat rond als een tiener en strooit nog steeds wereldverbeterende teksten in het rond, drummer Tré Cool verkleedt zich als een vrouw en bassist Mike Dirnt begint hoe langer hoe meer op Johnny Rotten te lijken - maar het werkt nog altijd. Vooral de nummers uit 'Dookie' en 'American Idiot' werden meegebruld.

Net als tijdens de vorige tournees, werden er weer enkele fans op het podium uitgenodigd. Leuk voor het publiek - het Engels van onze noorderburen is altijd amusant - maar uiteraard nog meer voor de laatste jongeman op het podium: hij mocht de gitaar van BJ Armstrong mee naar huis nemen. De rest van de weide kreeg nog enkele t-shirts op zich afgevuurd.Een tip voor als u een ticket hebt voor de eerste dag van Rock Werchter: leer ook de teksten van 'Shout (You make me wanna)', 'Hey Jude' en 'Always look on the bright side of life' uit het hoofd, Green Day doet de rest.

Kortom: het bleef grotendeels droog, de Belgen deden het goed en de afsluitende act zorgde voor een feestje. Meer moet dat niet zijn om helemaal in de festivalstemming te komen.

FiVr
Foto's RL