"België is niet voorbereid op cyberaanvallen"

Print
"België is niet voorbereid op cyberaanvallen"

België is niet voorbereid op cyberaanvallen

België is slecht gewapend tegen aanvallen op vitale computernetwerken van elektriciteit, gas, spoorwegen en dergelijke. “De gebrekkige beveiliging van het internet is een tikkende tijdbom”, zegt professor Bart Preneel van de KU Leuven.

Vooral de computersystemen die industriële processen controleren en aansturen, zijn kwetsbaar: het besturen van sluizen, het automatisch bedienen van de wissels bij spoorwegen, enz. Uit een recent rapport blijkt dat 54% van die sturingsmechanismen in Europa ‘gaten’ vertoont.

“Onze hele infrastructuur, van de luchtvaartcontrole tot de spoorwegen, draait op pc’s en internet”, zegt Bart Preneel. “Het probleem in België is dat we geen gecoördineerd beleid hebben. Ons land heeft geen specifiek plan B als de vitale infrastructuren platgelegd worden.”

“Je kunt veiligheid aan de bedrijven overlaten maar de overheid moet hier tussenbeide komen. Je moet experts hebben die een plan kunnen opstellen en samen met de overheid dat plan testen.”

N-VA senator Karl Vanlouwe die zich vastgebeten heeft in de materie, heeft premier Di Rupo herhaaldelijk aan de tand gevoeld over een nationaal noodplan: “Ik krijg altijd ontwijkende antwoorden. Het grote probleem in ons land is dat er iets dramatisch moet gebeuren voor men in actie schiet.”

Roger Huisman

Foto: AFP