Howard Gutman ontkent betrokkenheid in seksschandaal

Howard Gutman, de ontslagnemende Amerikaanse ambassadeur in ons land, ontkent dat hij prostituees zou bezocht hebben, onder wie ook minderjarige. De krant The New York Post pakte vandaag uit met dat verhaal terwijl nieuwszender CBS enkel "een Amerikaanse ambassadeur" van de feiten verdenkt. Gutman zegt in een korte reactie "op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten" ondernomen te hebben.

fvranckx

Aurelia Fedenisn, een ex-inspecteur interne zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, klaagt in The New York Post meerdere zaken aan. Zo zou een drugsbende verboden middelen hebben geleverd aan mensen van de ambassade in Bagdad (Irak) en zouden veiligheidsmensen uit de omgeving van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton geregeld geweld hebben gebruikt.

In het artikel is ook sprake van een memo waaruit zou blijken dat een inspecteur ontdekt had dat Gutman regelmatig zijn veiligheidsteam liet zitten "om seksuele gunsten te vragen van prostituees en minderjarige kinderen". De veiligheidsmensen rond de ambassadeur zouden zeer goed op de hoogte geweest zijn van dat gedrag. De zender CBS News meldt -zonder de naam van Gutman te noemen- dat de afspraakjes met de prostituees plaatsvonden in een openbaar park.

Gutman beperkt zich in een reactie tot een korte mededeling. "Ik ben woedend en bedroefd aangaande de ongegronde aantijgingen die in de pers verschenen zijn", stelt hij. "En de vier jaar die ik trots in België gediend heb besmeurd te zien, is verschrikkelijk. Ik woon langs een fantastisch park in Brussel waardoor je kan wandelen om naar verschillende locaties te gaan en ik heb op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten ondernomen."

FiVr/Belga Archieffoto PN

Meer over Howard Gutman