Tweehonderd Turken voeren actie in Antwerpen tegen premier Erdogan

Print

Tweehonderd Turken voeren actie in Antwerpen tegen premier Erdogan

Een tweehonderdtal Turken hebben op de Groenplaats in Antwerpen zondag actie gevoerd tegen het beleid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Ze riepen om zijn ontslag, staken spandoeken in de lucht en maakten muziek. Volgens de lokale politie verliep het protest vreedzaam en deden er zich geen incidenten voor.

Premier Erdogan en zijn islamitisch-conservatieve regering liggen al weken onder vuur. De manifestaties begonnen in de hoofdstad Istanboel en waren aanvankelijk gericht tegen een bouwproject nabij het Taksimplein waarvoor een park zou moet verdwijnen.

Er kwam kritiek op het geweld dat de politieagenten gebruikten om de betogers uit elkaar te jagen en het protest breidde zich over het hele land uit, waarbij de focus steeds meer op de autoritaire aanpak van Erdogan kwam te liggen. De manifestanten verwijten hem dat hij het seculiere Turkije wil islamiseren.

De protestactie in Antwerpen werd georganiseerd door het Alevitisch Kultureel Centrum Antwerpen (AKCA), wat een ontmoetingsplek is voor Turkse mensen van het alevitisch geloof, een liberale moslimstrekking.

Belga

Foto's Patrick De Roo