Hoeselt schaft sportraad van oude mannen af

Print

Hoeselt schaft sportraad van oude mannen af

Hoeselt - Hoeselt schaft zijn sportraad af. In plaats daarvan komen per sporttak of thema van het sportbeleid telkens andere groepen van sportadviseurs. "Als de gemeente iets wil doen aan het netwerk trage wegen zullen we mensen bij wandel- en wielerclubs advies vragen maar als we denken we aan een nieuwe looproute dan bevragen we ons ook bij individuele straatlopers", legt schepen van sport Yves Croux (VLD) uit.
Sportadvies werd in Hoeselt steeds gegeven door de sportraad. Die raad is samengesteld uit afgevaardigden van sportverenigingen. Voldoet die sportraad niet meer? Schepen Croux: "We willen voor elk sportthema waaraan de gemeente werkt de beste adviseurs uit onze inwoners contacteren die er zijn. Met een pamfletje in elke bus vroegen we mensen om zich kandidaat te stellen als sportadviseur. Zo stellen we een lijst adviseurs samen waaruit we kunnen putten. Bij die sportadviseurs zitten automatisch alle vertegenwoordigers van lokale sportverenigingen. Die laatste zullen alleen nog advies gevraagd worden voor hun eigen sport."

Het bestuur van de Hoeseltse sportraad bestaat vandaag grotendeels uit - letterlijk -- oudere mannen die minstens 18 jaar het roer in handen hebben. Worden zij aan de kant geschoven? Schepen Croux: "We plegen geen aanslag op de lokale democratie. Met meer sportadviseurs betrekken we net meer mensen bij het beleid. Het sportraadbestuur werd in Hoeselt al een tijd niet meer verkozen. Het hoofddoel van gemeentelijk sportbeleid is zoveel mogelijk inwoners aan het bewegen krijgen. Net zoals de wisselende groepen adviseurs lukt dat vandaag het best met initiatieven buiten vaste structuren. De lessenreeks 'Hoeselt start met joggen' waarvoor de sportdienst een coach inhuurde is een mooi voorbeeld. Zestig lopers, bijna allemaal vrouwen, schreven zich in en wekelijks trainen er minstens dertig gezamenlijk achter sporthal Ter Kommen".

Fred PEETERS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio