Zweedse treinbestuurders in rok door hitte

Print
Zweedse treinbestuurders in rok door hitte

Zweedse treinbestuurders in rok door hitte

De treinbestuurders van de spoorwegen rond Stockholm hebben hun broek ingewisseld tegen een rok uit protest tegen het verbod om shorts te dragen tijdens de loodzware hitte die de Zweedse hoofdstad al een week lang in haar greep houdt. Dat is van de spoorwegmaatschappij Arriva vernomen.

Een vijftiental machinisten en conducteurs op de lijn Roslagsbanan, een voorstad van Stockholm, kozen voor die lichtere kleding omdat het kwik naar 35 graden steeg in Stockholm.

"Onze politiek is dat je behoorlijk en gepast moet gekleed zijn als je Arriva vertegenwoordigt, en dat betekent dat je een broek draagt als je een man bent en een rok als een vrouw bent, maar in geen geval een short", verklaarde Arriva-woordvoerder Tomas Hedenius. "Maar als een man een vrouwelijk kledingstuk wil dragen, een rok bijvoorbeeld, dan is dat voor mij OK", voegde hij eraan toe.

Arriva heeft inmiddels al aanvaard tegen de herfst het kledijreglement van zijn personeel te herzien. "De mening van het personeel moet altijd gehoord worden. Het uniform moet ook aangenaam om dragen zijn", zei Hedenius. Zweden is nogal precies als het gaat om de gelijkheid tussen man en vrouw.

Belga

Foto Tom Palmaers