Open Vld wil geen nieuwe staatshervorming

Print
Open Vld wil geen nieuwe staatshervorming

Open Vld wil geen nieuwe staatshervorming

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft sympathie voor het voorstel van een federale kieskring van haar Groen-collega Wouter Van Besien. Dat zei ze zondag in De Zevende Dag op 'Eén'. Van Besien vroeg Rutten zijn voorstel te steunen, nadat zij had aangekondigd dat ze het confederalisme wil laten vallen.

Open Vld is voorstander van een sterk Vlaanderen in een federaal België. "We steunen de zesde staatshervorming volop, maar de komende vijf jaar moet alle aandacht gaan naar de economische crisis en de manier waarop we het land op een positieve manier vooruit krijgen", verklaarde Gwendolyn Rutten.

Rutten kreeg vanuit de partij kritiek op haar afzweren van het confederalisme. "Ik wil duidelijkheid. Confederalisme staat voor de splitsing van het land, maar wij willen België behouden en gaan voor een sterk Vlaanderen in een federaal België", gaf ze aan.

Blokkeringsmechanismen

Open Vld wil dat het federale België werkt. Daarvoor moeten volgens Rutten ook nagedacht worden over de blokkeringsmechanismen. Vandaag wordt eerst gekeken of men Nederlands- of Franstalig is. Dan pas wordt gekeken welk beleid men wil, aldus Gwendolyn Rutten die nog aangaf dat ze vaak meer affiniteit heeft met MR-standpunten dan met de standpunten van de andere Vlaamse partijen.

Congres

De partijvoorzitster wees er ook op dat Open Vld aan een traject bezig is om de partij te vernieuwen. Daarbij geeft ze als voorzitster de richting aan. In vijf maanden tijd wil ze 15.000 mensen betrekken bij het proces waartoe ze iedereen oproept om mee te denken, dat uitmondt in een congres in november.

"De volgende weken en maanden zijn er nog turbulenties te verwachten", voorspelde Rutten nog.

Belga
Archieffoto PN