China en VS "op een lijn" omtrent Noord-Korea

Print
China en VS "op een lijn" omtrent Noord-Korea

China en VS op een lijn omtrent Noord-Korea

De presidenten van de VS en van China, Barack Obama en Xi Jinping, stonden tijdens hun informele ontmoeting in Rancho Mirage, in de Amerikaanse staat Californië, "op één lijn" wanneer het ging over Noord-Korea. Dat is na afloop van het onderhoud tussen de twee staatshoofden vernomen van Tom Donilon, de veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president. Ook de Chinese cyberaanvallen op de VS werden tijdens het overleg besproken.

Obama en Xi "zijn het volledig eens over de doelstellingen" in dit dossier, luidt het. De twee leiders scharen zich namelijk achter een "denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland en achter de visie dat een nucleair bewapening van Pyongyang "onaanvaardbaar" is.

Wat betreft de "cyberbeveiliging" van de Verenigde Staten, luidt het dan weer dat Xi "akte heeft genomen" van de Amerikaanse bezorgdheid daarover. Obama had Xi duidelijk gemaakt dat de cyberaanvallen een belemmering zouden kunnen vormen voor de goede betrekkingen tussen beide landen.

De Chinese president zou volgens Donilon hebben toegegeven dat de aanvallen een probleem vormen, maar hij benadrukte daarbij dat ook zijn land "een slachtoffer van cyberaanvallen" is. Xi verklaarde ook dat hij ingenomen is met de oprichting van een werkgroep, die inhoudt dat Peking en Washington vanaf volgende maand kunnen overleggen over de cyberaanvallen. De oprichting van die werkgroep was eerder al door de VS aangekondigd.

Belga
Foto Reuters