Aarde is leeggeplunderd

Print
Aarde is leeggeplunderd

Aarde is leeggeplunderd

Als we verder leven zoals we bezig zijn, komt er een terugkeer naar de pre-industriële tijd. Dat voorspelt de Club van Rome in het rapport ‘Plundering the Planet’. “Er wordt meer energie gestoken in de zoektocht naar olie en gas, dan dat eruit gewonnen wordt”, klinkt het. Ze waarschuwen voor een tekort aan grondstoffen en een ineenstorting van het ecosysteem.

De Club van Rome is een internationale groep van deskundigen in politiek, wetenschap, cultuur en het bedrijfsleven, die in 1968 werd opgericht. Doel: het bewustzijn rond de meest dringende problemen van de aarde aanwakkeren.

Het rapport waarschuwt voor een schaarste van olie-en gasreserves, wat de klimaatverandering zal versnellen. Het ecosysteem wordt verstoord en de hogere concentratie van broeikasgassen, verzuurde oceanen en overstroomde kusten gaan onze aarde sterk veranderen. In de nabije toekomst kunnen ten slotte grondstoffen als platina, die onvervangbaar zijn in hun industriële toepassing, schaars worden.

Toch is er volgens de Italiaanse energie-expert en hoogleraar chemie Ugo Bardi een oplossing. “Als we alle grondstoffen die nog over zijn nauwgezet beheren en gebruik maken van hernieuwbare energie, kan de menselijke beschaving blijven. Op voorwaarde dat we onze meest verspillende gewoontes achter ons laten.”

HDB
Archieffoto EPA