Donau bereikt recordhoogte in Boedapest, Magdeburg dreigt onder te lopen

Print

Donau bereikt recordhoogte in Boedapest, Magdeburg dreigt onder te lopen

De Donau heeft zondagochtend een recordpeil bereikt van 8,83 meter in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Verwacht wordt dat het water nog zal stijgen, om maandagochtend zijn hoogste niveau te bereiken. De dijken langs de Donau houden voorlopig stand in het hele land.

Bij de vorige grote watersnood, in 2006, was de Donau gestegen tot een niveau van 8,60 meter in Boedapest. "De piek nadert het hart van het land. We hebben twee heel belangrijke dagen voor de boeg", aldus de Hongaarse premier Viktor Orban.

In het westen van het land, waar zaterdag alle records gebroken werden, is het waterpeil beginnen zakken.

Circa 1.000 mensen werden in Hongarije uit voorzorg geëvacueerd. Drie dorpen - Pilismarot, Dömös en Kisoroszi - zijn nog altijd geïsoleerd en worden per boot bevoorraad. De burgemeesterverkiezingen in Dömös vinden gewoon plaats.Elbe

Aan de Elbe in Duitsland zijn vele dijken doorweekt en dreigen het te begeven. Vooral in Saksen-Anhalt is de situatie dramatisch. In Magdeburg (foto boven) stond het waterpeil met 7,40 meter 70 centimeter hoger als bij de stormvloed van 2002, een heel stadsdeel dreigt onder te lopen. De ramp brengt de mensen op vele plaatsen aan hun grenzen. Duizenden moesten hun woningen verlaten en zich in veiligheid brengen.

Ook in Noord-Duitsland kan de toestand erger worden dan aanvankelijk verwacht. Experten stelden hun prognoses voor Nedersaksen, Mecklenburg-Voorpommeren en Sleeswijk-Holstein duidelijk naar boven.

In heel het land zijn rond de 70.000 brandweerlieden en 11.000 soldaten aan de slag tegen de vloed. Minstens zeven mensen zijn omgekomen en een aantal is vermist.

Belga
Foto's Reuters AFP