Geen enkel vuurwapen nog vrij verkoopbaar

Print
Geen enkel vuurwapen nog vrij verkoopbaar

Geen enkel vuurwapen nog vrij verkoopbaar

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) heeft de lijst van vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft. Daardoor kan in België kan geen enkel vuurwapen nog vrij gekocht worden. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie zondag.

Op de lijst stonden bijna 680 wapens die een historische, folkloristische of decoratieve waarde hebben en waarvoor geen vergunning nodig was. "Wij waren het enige land in Europa waar je nog vuurwapens kon kopen en dat zonder vergunning zou doen", aldus minister Turtelboom. "Dat lag aan de basis van toch wel dramatische feiten, zoals die in Luik anderhalf jaar geleden (op 13 december 2011 doodde Nordine Amrani op de kerstmarkt op de Place Saint-Lambert zes mensen met granaten en een automatisch geweer, nvdr.). Daarom hebben we, net als de buurlanden, de lijst met vrij verkrijgbare vuurwapens afgeschaft."

De minister voegt toe dat de regeling niet geldt voor folkloristische verenigingen die optochten houden of historische reconstructies. De wapens die zij bij dergelijke evenementen gebruiken, moeten wel worden aagegeven bij de politie.

Wie een vuurwapen bezit dat op de afgeschafte lijst stond, krijgt een jaar de tijd om het aan te geven bij de politie.

Belga
Archieffoto PN