Politie controleerde afgelopen nacht op alle autosnelwegen

Print
Politie controleerde afgelopen nacht op alle autosnelwegen

Politie controleerde afgelopen nacht op alle autosnelwegen

De federale wegpolitie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grootschalige actie gehouden tegen rijden onder invloed van alcohol of drugs. Op alle autosnelwegen in het land werden controles gehouden, zo meldt de federale politie.

Tijdens de actie werden 2.680 bestuurders gecontroleerd. 98 mensen (3,6 procent) had een glaasje te veel op. Het resultaat ligt in de lijn van andere controles, aldus een politiewoordvoerster.

Veertig mensen met een alcoholgehalte in het bloed van 0,5 tot 0,8 promille, kregen een rijverbod van 3 uur. Zes uur rijverbod was er voor 45 mensen die 0,8 tot 1,5 promille alcohol in het bloed hadden, terwijl het rijbewijs van 13 mensen met meer dan 1,5 promille voor 15 dagen werd ingetrokken.

Rijden onder invloed is een van de voornaamste oorzaken van ernstige en dodelijke ongevallen, duidt de politie. Zo zijn vorig jaar 118 mensen omgekomen bij verkeersongevallen op de snelwegen en aanverwante wegen in België. "Dit cijfer daalt elk jaar, maar blijft in elk geval te hoog."

Het ging om een NAWAY-actie (National Action on Highway). Die kadert in de zomerse BOB-campagne van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en in de campagne "Qui va payer l'addition ce W-E?" ("Wie gaat dit weekend de rekening betalen?") van Waals minister Carlo Di Antonio, die de automobilist wil sensibiliseren voor de risico's van weekendongevallen.

Lees ook:
BOB-campagne krijgt facelift
Politie controleert extra tijdens dit zomers weekend

Belga
Archieffoto