Geheime dienst VS bespioneert Nederlanders

Print
Geheime dienst VS bespioneert Nederlanders

Geheime dienst VS bespioneert Nederlanders

Nederlanders die gebruikmaken van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo worden op grote schaal in de gaten gehouden door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat melden de kwaliteitskranten The Washington Post en The Guardian. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een geheim computerprogramma, PRISM. Onder Nederlandse politici ontstond vrijdag "verontwaardiging" over de aantasting van de privacy.

De Amerikaanse geheime dienst en de federale recherche FBI bekijken chatgesprekken, e-mails, foto's en video's met behulp van het geheime programma. Een anonieme bron vanuit de overheid heeft het bestaan van PRISM tegenover persbureau Reuters bevestigd.

"Het is schokkend, het is een enorme inbreuk op onze privacy. Wij kunnen allemaal bespioneerd, bekeken en geanalyseerd worden door de Amerikanen. Ze kunnen overal direct bij onze gegevens en doen dat ook. De rechten van burgers worden gewoon opzijgezet", aldus Janneke Slöetjes van Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor de digitale burgerrechten. "En de Nederlandse overheid doet daar niets tegen."

De voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), Jacob Kohnstamm, wil dat de Europese Unie om opheldering vraagt na berichten over cyberspionage door de VS. Kohnstamm gaat eurocommissaris Viviane Reding hierover een brief schrijven. Het is aan de Europese Commissie om actie te ondernemen, zegt het CBP.

Geen reden

De Nederlandse regering sluit zich aan bij het standpunt dat een reactie kan worden overgelaten aan de EU. De Nederlandse regering ziet dan ook "geen reden" om de Verenigde Staten om opheldering te vragen over hun spionage op internet naar onder meer Nederlanders, aldus verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag.

Plasterk benadrukt overigens wel dat wat de Amerikanen doen, breed digitale gegevens verzamelen, voor de Nederlandse inlichtingendiensten "niet aan de orde is". "Voor Nederland is dat totaal in strijd met de wet", stelt hij.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat het tijd wordt dat de Europese Unie zich niet langer de regels laat voorschrijven door de Verenigde Staten. "Het is toch absurd dat Amerikaanse wetgeving over de Europese heen kan gaan." GroenLinks wil dat Europese bedrijven wordt verboden om mee te werken aan Amerikaanse wetten die hen verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten.

Belga