Tot 14 maanden cel voor facturenzwendel bij FP Houthalen-Genk

Print
Tot 14 maanden cel voor facturenzwendel bij FP Houthalen-Genk

Tot 14 maanden cel voor facturenzwendel bij FP Houthalen-Genk

Hasselt - Dertien personen moesten zich vrijdag voor de correctionele rechtbank van Hasselt verantwoorden wegens gesjoemel bij de sponsoring van de teloorgegane zaalvoetbaltopper FP Houthalen-Genk. De voormalige voorzitter overleed in 2009 op 45-jarige leeftijd. Zijn naam kwam vrijdag geregeld ter sprake. Twee gewezen bestuursleden van de club en twee vroegere sponsors riskeren elk 14 maanden cel en een boete van 10.000 euro.

Het systeem bestond erin dat bedrijfsleiders gelden als sponsoring aan het bestuur overhandigden en dan een hogere factuur terugkregen om in hun boekhouding in te brengen en minder belastingen te betalen. De sponsors kregen tegelijkertijd drie vierde van het gesponsorde bedrag cash terug. Zo beschikten ze over zwart geld. Volgens de procureur is ongeveer 700.000 euro terug naar de sponsors gevloeid.

In de zittingszaal schoven de zes aanwezige beklaagden de hete aardappel naar elkaar door.

Topper

Drie betichten riskeren 9 maanden cel met uitstel en 5.000 euro boete en nog twee beklaagden hangt 5 maanden met uitstel en 1.000 euro boete boven het hoofd. De procureur vroeg voor de tiende en elfde beklaagde opschorting. De twee laatsten regelden intussen een minnelijke schikking met het gerecht.

Het tweede bestuurslid had zelf een soort zwarte boekhouding bijgehouden, maar die zou vol slordigheden hebben gestaan. Sommige raadslieden alludeerden dat het fameuze boekje pas opdook, nadat de bijzondere belastingsinspectie (BBI) met een onderzoek gestart was.

De overleden voorzitter wilde van FP Houthalen-Genk een nieuwe zaalvoetbaltopper maken, zoals ZVK Ford Genk, maar het gesjoemel met de sponsorcontracten deed het schip zinken.

Vonnis op 6 september.

Belga


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio