"Jobstudenten verdringen vaste werknemers"

Print
"Jobstudenten verdringen vaste werknemers"

Jobstudenten verdringen vaste werknemers

Sinds de versoepeling van de studentenarbeid begin vorig jaar, is dit type van contracten spectaculair gestegen, ten koste van gewone arbeidsovereenkomsten. Dat stelt de socialistische vakbond ABVV, op basis van een eerste evaluatie door de Nationale Arbeidsraad (NAR).

Ook het magazine Vacature kwam tot dezelfde conclusie. Volgens de vakbond kost het systeem "tot honderden jobs voor laaggeschoolden".

In januari 2012 werden de voorwaarden voor studentenarbeid versoepeld: de maximumgrens werd opgetrokken van 46 naar 50 toegestane dagen per jaar, studentenjobs kunnen nu ook buiten de schoolvakanties en de sociale bijdragen werden algemeen verminderd.

Eén op de zeven respondenten (van 226 bedrijven), vooral uit de horeca en de distributie, zegt nieuwe aanwervingen deels op te vangen via jobstudenten. Studentenwerk steeg vorig jaar met 16 procent, terwijl de werkloosheid toenam met 6,5 procent.

Doordat voor studenten minder sociale lasten moeten betaald worden, kost dit de sociale zekerheid naar schatting 7 miljoen euro.

Belga
Archieffoto PN