Hollande in Tokio: "Ik betuig mijn medeleven aan het Chinese volk"

Print
Hollande in Tokio: "Ik betuig mijn medeleven aan het Chinese volk"

Hollande in Tokio: Ik betuig mijn medeleven aan het Chinese volk

Ook wereldleiders kunnen zich al eens vergissen maar de fout die de Franse president François Hollande beging tijdens zijn bezoek aan Tokio is wel erg pijnlijk. Toen hij er de dood van zes Japanners herdacht die waren omgekomen tijdens de gijzelactie in Algerije in januari, zei Hollande dat hij meeleefde "met het Chinese volk".

In januari verloren in totaal 27 westerse en Algerijnse gijzelaars het leven toen zwaar gewapende jihadisten van de organisatie 'Ondertekenaars met bloed' een gasveld in de Algerijnse Sahara aanvielen.

"Ik herinner me dat Japan toen, net als Frankrijk, gechoqueerd was door de gijzeling in Algerije", stak Hollande vrijdag van wal op een persconferentie, waar ook de Japanse premier Shinzo Abe aanwezig was. "Ik heb dan ook mijn medeleven betuigd vanwege het Franse volk tegenover dat van China."

Hollande had niet door dat hij in de fout was gegaan en dus verbeterde een vertaler hem maar.

China en Japan zijn nooit al te goede vrienden geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd China zelfs bezet door het Japanse keizerrijk. Sinds enkele maanden zorgt een territoriaal conflict over de Oost-Chinese Zee opnieuw voor spanningen.

FiVr
Foto AFP