Aantal klachten over verlate vliegtuigvluchten fors gestegen

Print
Aantal klachten over verlate vliegtuigvluchten fors gestegen

Aantal klachten over verlate vliegtuigvluchten fors gestegen

Vliegtuigreizigers die binnenkort een vertraging van 3 uur oplopen, zullen geen recht op compensatie meer hebben. De Europese Commissie wil de grens verleggen naar 5, 9 of 12 uur, afhankelijk van de afstand tot bestemming, alvorens een vergoeding te kunnen eisen.

Reisbijstandorganisatie Touring vindt dat niet kunnen. In vijf jaar tijd is het aantal klachten over te late vliegtuigvluchten met 16 procent gestegen, van 366 klachten in 2008 naar 425 klachten in 2012. Samen met collega-organisaties start Touring met een lobbyactie bij de Commissie, zo meldt de organisatie vrijdag.

De richtlijn voor compensatie dateert van 2005. Nu wil de Europese Commissie deze verfijnen en een aantal criteria aanpassen inzake de omschrijving van zogenaamde buitengewone omstandigheden, compensaties en recht op informatie over tijdstippen en tarieven.

"Er zitten een aantal duidelijke verbeteringen in het voorstel van de Commissie, zoals een strengere controle op minder solvabele maatschappijen en compensaties voor verloren bagage. Maar we willen graag de vergoeding behouden aan reizigers voor vertraagde vluchten", zegt Touringwoordvoerder Danny Smagghe.

Touring vindt het onaanvaardbaar dat reizigers binnen Europa op die manier een volledige vakantiedag kunnen verliezen, zonder enige tegemoetkoming (tussen 250 en 600 euro, nvdr.). "We begrijpen dat luchtvaartmaatschappijen het moeilijk hebben en kosten moeten besparen, maar er moet iets staan tegenover de strenge regels die zij vaak aan passagiers opleggen, zoals boetes bij te laat inchecken. Het systeem van minimum 3 uur is ook een positieve stimulans voor de maatschappijen om juist te ijveren voor stiptere vluchten", besluit Touring.

Belga
Archieffoto