Turkse premier Erdogan wil "onmiddellijke stopzetting" van protesten

Print

Turkse premier Erdogan wil onmiddellijke stopzetting van protesten

Duizenden aanhangers van Recep Tayyip Erdogan hebben de Turkse premier vrijdagochtend toegejuicht bij zijn aankomst op de luchthaven van Istanboel. Erdogan riep op tot de onmiddellijke stopzetting van de protesten in het land.

De premier, die terugkeerde van een vierdaagse reis door Noord-Afrika, zag hoe aanhangers met Turkse vlaggen zwaaiden. De duizenden mensen (foto inzet), die door regeringspartij AKP tot deze actie werden opgeroepen, scandeerden ook slogans als "wij zijn bereid voor jou te sterven, Tayyip".

Ondertussen komen tegenstanders van Erdogan al een week lang op straat om te protesteren tegen zijn bewind. Donderdag zijn weer tienduizenden manifestanten samengekomen op het Taksimplein, in het centrum van Istanboel, om het aftreden van de eerste minister te eisen.Vandalisme

"Ik roep op om onmiddellijk te stoppen met de manifestaties, die hun democratisch karakter verloren hebben en uitgedraaid zijn op vandalisme", verklaarde Erdogan. "We mogen onze ogen niet sluiten voor de misbruiken van hen die onze steden vernielen, onze publieke eigendommen beschadigen en mensen schade berokkenen."

Erdogan benadrukte ook dat hij niet "de eerste minister van vijftig procent van de Turken" is (zijn partij AKP heeft in 2011 bij de parlementsverkiezingen 50 procent van de stemmen behaald, nvdr.), maar dat hij altijd "ten dienste van de 76 miljoen" inwoners van het land heeft gestaan.

Belga
Foto's AFP/Reuters