"Fabiola draagt nog steeds Boudewijns horloge"

Bij de uitreiking van de prijzen aan de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd viel het op dat koningin Fabiola aan elke pols een gouden schakelhorloge draagt. “Het gaat zo goed als zeker om het befaamde ‘Maria-horloge’ van koning Boudewijn”, denkt journaliste Brigitte Balfoort.

jrosquin

Royaltywatcher Balfoort schreef in 2008 samen met Joris De Voogt het boek Koningin Fabiola, een meisje van 80. Hierin stond te lezen dat Fabiola - zoals zoveel weduwes na de dood van hun man - het polshorloge van koning Boudewijn draagt. “Nu haar polsen zo mager worden, valt het meer op”, vertelt Balfoort. “Het bandje is eigenlijk veel te groot geworden voor Fabiola. Daarom draagt ze het nu meer als een sieraad. Het is typisch voor haar om iets dat van Boudewijn is geweest, onveranderd te laten. Iemand anders zou er bij de juwelier enkele schakeltjes tussenuit laten halen, zij niet.”

Van koning Boudewijn is bekend dat hij een polshorloge droeg dat elk uur een signaal gaf dat de vrome vorst aan de Maagd Maria moest doen denken. “Het gaf hem kracht in moeilijke tijden. Koning Boudewijn was een groot Maria-vereerder”, zegt Balfoort. “Waarschijnlijk is het dit Maria-horloge dat koningin Fabiola nu draagt.”

Handschoen

Ander opvallend detail bij de laatste publieke optredens van Fabiola zijn de handschoenen die ze altijd draagt, zelfs als het niet koud is. Zeker aan haar rechterhand houdt ze haar handschoen, zoals Michael Jackson, steevast aan. “Haar handen zijn zo mager dat ze zich waarschijnlijk snel pijn doet als ze zich stoot”, zegt Balfoort.

KMa

Foto: Isopix

Lees ook: Hervorming van dotaties treft vooral koningin Fabiola

Meer over Koningin Fabiola

Aangeboden door onze partners