Scholen mogen zelf kiezen of ze hervormen of niet

Print
Scholen mogen zelf kiezen of ze hervormen of niet

Scholen mogen zelf kiezen of ze hervormen of niet

De Vlaamse regering heeft dinsdagavond laat een akkoord bereikt over de onderwijshervorming. Het onderscheid tussen ASO, TSO, KSO en BSO zou stilaan vervagen, door de mogelijkheid om 'domeinscholen' te worden. Maar dat is geen verplichting. Scholen mogen ook volgens het bestaande model blijven werken.

In de laatste twee jaren van het basisonderwijs komen vakleerkrachten voor techniek en wetenschap, zoals nu voor Frans. De eerste graad in het secundair wordt daarna wat breder. Ze biedt een basispakket dat voor elke leerling gelijk is, met ondersteuning voor zowel sterkere als zwakkere leerlingen.

In plaats van de huidige opdeling ASO-TSO-KSO-BSO kunnen scholen 'domeinscholen' worden. Die bieden zowel doorstroomrichtingen, arbeidsmarktgerichte opleidingen als gecombineerde richtingen aan. Het gaat om de volgende domeinen: wetenschap en techniek, taal en cultuur, welzijn en maatschappij, kunst en creatie én economie en organisatie.

Scholen die zich als domeinschool willen organiseren worden daartoe aangemoedigd, maar het is niet verplicht. Scholen kunnen zich ook organiseren als 'brede doorstroomscholen', met richtingen die vandaag worden aangeboden in ASO, KSO en TSO, of als arbeidsmarktgerichte school, met richtingen die vandaag worden aangeboden in BSO, KSO en TSO.

Scholen kunnen dus in theorie verder blijven werken zoals nu.

Lees ook Akkoord gevonden na meer dan 20 uur onderhandelen

DCA, LC