Marsmissie: "Ik mis zonlicht nog het meeste"

Print

Marsmissie: Ik mis zonlicht nog het meeste

Bioloog-kunstenaar Angelo Vermeulen (40) verblijft ondertussen anderhalve maand op de NASA-Marsbasis in Hawaï, samen met vijf teamleden. Het isolement en het hectische werktempo eisen hun tol, maar de groep blijft goed functioneren.

Op een verlaten vulkaanlandschap in Hawaï bouwde NASA een ruimtestation voor een simulatiemissie waarbij zes teamleden moeten nagaan hoe vier maanden leven op Mars een mens psychologisch en fysiek beïnvloedt. Bedoeling is ook na te gaan hoe er tijdens een lange missie gekookt kan worden. De groep test ook antibacteriële kleding uit. “Sommige teamleden gebruiken al zes weken zonder probleem dezelfde T-shirt om te sporten.”

Het helse werktempo dat de groep moet aanhouden om alle experimenten op tijd af te ronden, eist soms wel zijn tol. Enkel op zondag kunnen de missieleden zich ten volle ontspannen. “Zondag is absoluut nodig om te bekomen. We slapen uit, en gebruiken de tijd om wat aan persoonlijke zaken te werken. We moeten die dag ook geen rapporten opstellen. Daarnaast houden we ook filmavonden."

Die avond plaatste de groep ook een venster, zodat uitkijken op een zonsopgang opnieuw mogelijk werd. “Zonlicht voelen op je huid is misschien nog het grootste gemis dat we hier ervaren. Als we buiten komen, moeten we een astronautenpak aan. De eerste maand hebben we volstrekt zonder daglicht geleefd. Daarna hebben we een klein rond venster geïnstalleerd en dat was echt een speciaal moment. Na een maand kon ik eindelijk opnieuw een zonsondergang bewonderen.”

"Deze missie zal me nog vele jaren bijblijven. Als ik één ding geleerd heb, is het wel dat het onmogelijk is over een ruimtemissie te leren door alleen maar boeken te lezen. Je moet zo’n missie ervaren om de uitdagingen en de impact ervan ten volle te vatten.”

SOPY
Foto's GVA