Groen wil strengere GAS-boetes alsnog laten tegenhouden

Print
Groen wil strengere GAS-boetes alsnog laten tegenhouden

Groen wil strengere GAS-boetes alsnog laten tegenhouden

Oppositiepartij Groen vraagt de meerderheidspartijen CD&V en sp.a om de aangekondigde verstrenging van de gemeentelijke administratieve sancties, de GAS-boetes, niet goed te keuren. Donderdag stemt de Kamer hierover. Groen vindt dat de verstrenging niet kan doorgaan zonder inbreng van de middenveldorganisaties.

Een groep van 213 middenveldorganisaties riep de voorbije dagen op om het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) niet goed te keuren. Dat ontwerp verlaagt de leeftijdsgrens tot 14 jaar en verhoogt de boetes.

"Willekeur dreigt"

"Deze wetgeving schuift de bevoegdheid voor het aanpakken van overlast door naar de gemeentes. We zien nu al hoe die omgaan met die bevoegdheden. Willekeur dreigt. Bovendien heeft de leeftijdsverlaging al voor tal van absurde situaties gezorgd, zoals het bestraffen van gooien met sneeuwballen of belletje trek. Als wetgeving de gemoederen zo verhit, dan is dialoog op zijn plaats", zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien.

"Ook binnen de regeringspartijen sp.a en CD&V heerst er grote onenigheid, en de achterban is tegen", meent Van Besien. Hij roept de voorzitters Wouter Beke (CD&V) en Bruno Tobback (sp.a) op om alsnog de wet tegen te houden.

Steun bij senatoren

Als er donderdag onvoldoende Kamerleden tegen stemmen, zal Groen steun zoeken bij individuele senatoren om het wetsontwerp in de Senaat te evoceren. "Groen, sp.a en CD&V hebben samen voldoende senatoren om de wet te evoceren in de Senaat.

Dat is dan de allerlaatste kans om alsnog de dialoog met het middenveld aan te gaan en de wetgeving te verfijnen op basis van reële ervaring en expertise opgebouwd door het middenveld en experts".

Belga
Foto: Belga